Etykiety

wtorek, 26 kwietnia 2011

Caffe Frappe- przepyszna mrożona kawa

Dzisiaj naszła mnie ochota na pyszną mrożoną kawę Caffe Frappe ;]

nie wiem czy uda mi się ją przyrządzić bo jedynką kawą rozpuszczalną jaką mam to kawa zbożowa, ale spróbuję ;) Na sam widok zdjęć tej kawy cieknie ślinka ;]
Oto przepis:

Składniki do 400 ml szklanki:
  • 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 150 ml mleka
  • 100 ml zimnej wody
  • 6-8 kostek lodu
W dużej szklance rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody kawę i cukier. Jeżeli mamy specjalną kawę do frappe rozpuszczamy ją w zimnej wodzie. Miksujemy, aby zamienić kawę w gęstą pianę, na co najmniej cztery centymetry. Następnie dolewamy wodę, mleko i dodajemy lód. Kawę można też zrobić w wersji bez mleka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz